Archeologie algemeen

Anita Koster determineert, beschrijft en restaureert archeologische vondsten. Ook kunnen vondsten in het atelier geröntgend worden. Meer informatie hierover vindt u op de pagina röntgenonderzoek. Opdrachtgevers zijn archeologische instellingen en gemeenten.

De focus ligt op archeologisch metaal, slakmateriaal en (lak-)zegels. Andere materialen kunnen in overleg in behandeling genomen worden. De technische conservering van onder meer pelgriminsignes, koperen voorwerpen uit middeleeuwse context en ijzeren gebruiksvoorwerpen wordt besproken op de restauratie metalen voorwerpen – archeologie

Determineren archeologisch metaal

Het materiaal wordt in ons atelier onderzocht, eventueel met röntgen, en beschreven. De determinatietabel wordt  aangeleverd als excellijst, en/of als catalogustekst, desgewenst met foto’s. De aanwezigheid en de aard van metalen voorwerpen in een bepaalde context levert informatie op over de samenstelling en organisatie van  de site. Voor de verslaglegging van het materiaal wordt de opdrachtgever gevraagd om extra context –informatie en relevante informatie wat betreft andere materiaalgroepen. Er wordt een zo volledig mogelijk rapport opgesteld afhankelijk van de potentie van het materiaal en de extra gegevens.  Voor een overzicht van publicaties zie de referentiepagina.

Desgewenst bevat het rapport tabellen, foto’s en afbeeldingen.

Determineren archeologisch slakmateriaal

Het onderzoek naar (hoofdzakelijk ijzer-)slakken richt zich onder meer op de vraag naar de aard van het materiaal;  is het een restant van het winnen van het metaal uit ertsen of van het smeden van het metaal tot een (half-)product. De optische bestudering van het slakmateriaal levert informatie op over de insluitsels. Als bijvoorbeeld stukjes leisteen aanwezig zijn, kan dit betekenen dat er gebruik gemaakt is van steenkool tijdens het winproces. Interessant is de bestudering van (een deel) van grondmonsters, bijvoorbeeld van oude loopoppervlakken, omdat daarin de hamerslag bewaard kan zijn. Dit zijn kleine druppeltjes metaal die tijdens het smeden uit het voorwerp wegspringen. Ze zijn magnetisch en dus gemakkelijk met een magneet in het monster te ontdekken. Zijn deze aanwezig, dan is dit een indicatie voor een werkvloer, zoals bijvoorbeeld op het Hinthamereinde in ‘s Hertogenbosch.

In het atelier wordt de bestudering van het slakmateriaal op macroscopisch niveau, met behulp van loupe of microscoop en magneet uitgevoerd, chemische analysen kunnen niet uitgevoerd worden. Geleverd wordt een determinatietabel in  Excel. De aanwezigheid en de verspreiding van het slakmateriaal op de site levert informatie op over de samenstelling en organisatie van de site.

Voor de verslaglegging van het materiaal wordt de opdrachtgever gevraagd om extra contextinformatie en relevante informatie wat betreft andere materiaalgroepen. Er wordt een zo volledig mogelijk rapport opgesteld, afhankelijk van de potentie van het materiaal en de extra gegevens. Desgewenst bevat het rapport tabellen, foto’s en afbeeldingen. Zie eveneens de pagina met de referenties.


Detectie hamerslag uit een grondmonster
(film beschikbaar gesteld door gemeente ‘s Hertogenbosch,
afdeling Bouwhistorie, Archeologie en Monumenten)

Lakzegels

Het onderzoek naar de herkomst van zegels gemaakt van was of lak uit archeologische context is in opkomst. Het onderzoek begint voor gefragmenteerde zegels met het schoonmaken, puzzelen en monteren. Daarna is bronnenonderzoek en onderzoek aan zegelstempels nodig om de naam van de eigenaar te achterhalen. In verschillende bronnen zijn deze opgetekend en kunnen ze vergeleken worden met nieuw aangetroffen zegels. Met de toewijzing van een naam aan een zegel met een bekende context worden contacten uit het verleden bevestigd. Meer over de conservering van zegels…