Restauratie (lak)zegels
Op middeleeuwse sites wordt regelmatig zegelmateriaal aangetroffen, dat zeer gefragmenteerd kan zijn. Meestal betreft het fragmenten van kleine sluitzegels, vervaardigd door zegelringen of stempels af te drukken in schellak of was. In Restauratieatelier Heerewaarden is na literatuuronderzoek en een bezoek bij verschillende archieven een werkbare conserverings/restauratiemethode ontwikkeld, zowel voor zegels gemaakt uit was als uit lak. Schellak is in Noord-
De conserverende behandelingen bestaan uit het wassen, spoelen, puzzelen en monteren van de fragmenten op een stabiele ondergrond.
De fragmenten worden gewassen in demiwater met toevoeging van een beetje non-
Er is gekozen voor een flexibele lijm. Deze blijft na droging flexibel, is lichtbestendig en veroudert niet. De lijm kan als dat nodig is als een film van het voorwerp verwijderd worden.
De melinex wordt op een stevig stukje zuurvrij karton bevestigd met dezelfde lijm. Het karton is op maat gemaakt om te passen in het opbergsysteem van de opdrachtgever. Op het karton is het vondstnummer genoteerd.
Ook losse fragmenten worden op melinex gefixeerd, zodat ze niet verder beschadigen. Ze kunnen bij een eventuele match van de melinex genomen worden om in te passen in een zegel (-