Vergulden

Vergulden

Antieke meubels en klokken zijn in voorkomende gevallen versierd met metaalwerk, dat in het verleden verguld is. De oude techniek van het vuurvergulden, dat een mooie warme kleur en gloed heeft, mag tegenwoordig niet meer uitgevoerd worden omdat daarbij giftige kwikdampen vrijkomen.

Jan Willem is erin geslaagd om de kleur en sfeer van de vuurvergulding goed te benaderen met electrolytische technieken. Dit werk wordt in ons atelier uitgevoerd. Ook kunnen stukken en ontbrekende delen afgegoten worden. De beslagstukken worden afgewerkt volgens de gangbare methode met afwisselend matte en glanzende delen.

De techniek van het vuurvergulden

Al in de oudheid wordt er gebruik gemaakt van verguldingen als versieringstechniek op metaal en andere materialen.

Eén van deze technieken is het vuurvergulden. Hierbij wordt een mengsel gemaakt van puur goud en kwik tot een papje: het amalgaam. Dit wordt opgebracht op het te vergulden voorwerp. Vervolgens wordt het geheel verhit, waarbij het kwik verdampt en het goud een verbinding aangaat met het onderliggende metaal. De kwikdampen die vrijkomen zijn erg giftig. Met moderne apparatuur is het mogelijk  om  deze op veilige en milieuvriendelijke manier op te vangen.

De opgebrachte goudlaag is dik maar bevat veel poriën, waardoor deze een mat uiterlijk heeft. De poriën kunnen dichtgewreven worden zodat een hoogglanzend oppervlak ontstaat. Deze techniek heet bruneren.  De afwisseling van hoogglanzende en matte delen is een karakteristiek van het vuurvergulden.

Liturgische zilverwerk opnieuw verguld in Restauratieatelie Heerewaarden

Bladvergulden

Bladvergulden, dat op verschillende materialen toegepast kan worden, kan ook door ons uitgevoerd worden. Denk hierbij aan schilderijlijsten, maar ook aan buitenbeelden, ornamenten op hekken en zonnewijzers.