Restauratie, reparatie en onderhoud van mechanische uurwerken en klokken
In het verlengde van de restauratie van wetenschappelijke instrumenten ligt het werkgebied van de uurwerkmaker.
Alle reparaties en restauraties van zowel 17e eeuwse tot moderne mechanische klokken worden uitgevoerd. Een reguliere onderhoudsbeurt kan bestaan uit het schoonmaken, smeren en zo nodig verbussen van de lagers.
Een reparatie of restauratie kan bestaan uit de revisie van het uurwerk of de vervanging van een enkele of meerdere onderdelen als tandwielen, rondsels, veren en lagers, indien deze onderdelen ontbreken of versleten zijn. In het atelier zijn alle machines en gereedschappen voor het op maat maken van onderdelen aanwezig.
In de regel moeten klokken iedere 10 jaar gecontroleerd, schoongemaakt, geolied en afgesteld worden.
Voor onderhoud van enkele stukken of verzamelingen, zowel bij musea als particulieren, kan in overleg een onderhoudsplan worden opgesteld.
Restauratie wetenschappelijke instrumenten
Jan Willem onderhoudt en restaureert vanaf 1997 de ruime collectie wetenschappelijke instrumenten bij onder meer Teylers Museum in Haarlem en in het Universiteitsmuseum te Utrecht. Onder wetenschappelijke instrumenten worden onder meer verstaan microscopen, kijkers, elektriseermachines, sextanten en barometers. Ook onderzoek– en onderwijsmodellen kunnen daartoe behoren.
Voor museale collecties worden instrumenten terughoudend behandeld én met behoud van alle historische kenmerken, volgens de condities en procedures van Restauratoren Nederland (RN).
Desgewenst kunnen de instrumenten meer ingrijpend worden behandeld.
De allereerste conserverende handeling bij de meeste mechanische instrumenten is het verwijderen van corrosie, vet en stof. Eventueel niet meer functionerende of ontbrekende onderdelen kunnen in overleg met de eigenaar vervangen worden.
Voor de reparatie en restauratie van wetenschappelijke instrumenten, die vaak uit meerdere materialen vervaardigd zijn, wordt samengewerkt met restauratiespecialisten op het gebied van hout, glas en papier. Onderdelen die verguld moeten worden kunnen in huis behandeld worden. Zie pagina: Vergulden.
Voor museale collecties worden instrumenten terughoudend behandeld én met behoud van alle historische kenmerken, volgens de condities en procedures van Restauratoren Nederland (RN).