Bewaarcondities archeologisch metaal

Om corrosievorming in de toekomst zoveel mogelijk te vertragen is het van belang metalen voorwerpen te bewaren in afgesloten containers van PE (polyethyleen) of PP (polypropyleen), met oranje silica-gel. De oranje silicagel neemt vocht op en verkleurt langzaam van oranje naar geel en ten slotte kleurloos als de vochtopnemende capaciteit afneemt. Het produkt kan op een warmtebron gedroogd en daarna opnieuw gebruikt worden. De oudere blauw-roze variant van dit product is giftig, pak het met handschoenen aan.

Tevens is het raadzaam een luchtvochtigheid-indicator zichtbaar in de doos te plaatsen. Hiermee wordt snel duidelijk of de silica-gel gedroogd moet worden.

De beste voorwaarden voor geconditioneerd opslaan van metalen voorwerpen uit archeologische context is een luchtvochtigheid van minder dan 35% (liefst 12-15%) en een temperatuur van 18 °C. Een lagere temperatuur is gunstiger en fluctuatie van de temperatuur wordt  afgeraden.

Het wordt afgeraden de vondsten in kartonnen dozen en papier (ook tissues) te bewaren.

Er kunnen verder beter geen PS (polystyreen) doosjes gebruikt worden. Hoewel het materiaal inert is, wordt het snel statisch en trekt het daardoor veel stof aan, waarin allerlei chemische stoffen kunnen zitten. Als verpakkingsmaterialen kunnen dienen: PE zipzakken, PE schuimfolie en –foam, PE en PP doosjes en dozen.

Overigens is het niet mogelijk de corrosievorming geheel te stoppen. Eén van de problemen die nog niet opgelost zijn, is het feit dat zich een negatief microklimaat kan vormen in de container of in de afzonderlijke vondstzakjes. Hierbij kunnen afdrukken gevormd worden op de plaatsen waar de verpakkingsmaterialen het voorwerp raken. Om dit te voorkomen is het noodzakelijk de vondsten te ventileren, met alle gevolgen van dien. Ventilerende vondstzakjes zijn nog niet op de markt.

Het is dus van belang de vondsten regelmatig te controleren op mogelijk verval.

Verder dienen geconserveerde voorwerpen altijd met handschoenen gehanteerd te worden.

Cools, H., 2009: Inpakken, een kunst. Het verpakken van archeologische vondsten. VIOE-handleidingen 01, Brussel